dijous, d’octubre 26, 2006

Marxa Senderista Valljunquera-Mare de Déu de Gràcia (La Freixneda)


Serà el próxim 5 de novembre a les 9 del matí
Per veure les fofografies de la I Marxa Valljunquera-Mas del Llaurador


El convent de la Mare de Déu de Gracia està situat al barranc dels Canals dintre del terme municipal de la Freixneda a 4 km de la vila i a uns 11 kilòmetres de Valljunquera. Diu la tradició, que el seu origen, cal buscar-lo a la veneració de la imatge d’una verge trobada per uns pastorets de Valljunquera que van construir una capilla menudeta a la balma d’una gran cova.

Al 1580 la comanda de Calatrava de la Freixneda cedí a l'orde dels mínims de Sant Francisco de Paula una propietat, situada en una vall afluent del barranc dels Canals, on es trobava la capella de la Mare de Déu de Gràcia de la Cova. El 20 de gener de 1581 els mínims prengueren possessió del lloc i iniciaren les obres de construcció d'un convent. Las condicions roines del convent original van obligar a l’orde a fundar un nou convent al 1595, que va ser edificat dintre de la població, però sense oblidar l’ermita de la cova, pel que al 1795 decidiren construir una gran església que acollís la capella original.

Després de guerres i desamortitzacions va quedar en ruïnes fins que al 1811, después de la desamortització, es va donar a la església parroquial la imatge de Mare de Déu de Gràcia. El convent, avui en ruïnes, conserve els murs de l’edifici conventual i de la hospederia. L’església constava de tres naus cobertes amb bóvedes de canó, té detrás de l’altar major la gruta on es trobava la primitiva ermita. Actualment, la part millor conservada es la gran façana, inacabada, realitzada totalment en pedra de sillar con un estil sobri i auster, pràcticament dintre del Neoclàssic. En una fornícula, damunt de la porta de accés és troba una imatge esculpida en pedra de la Virge.

La festivitat de Nostra Senyora de Gracia, patrona de La Freixneda, se celebra el 8 de setembre. Els veïns acudeixen en romería al Santuari a primers de maig.
0 Comentaris

La Festa de Tots Sants i Halowen


El dia de Tots Sants, l’1 de novembre y l’anomenada "Festa dels morts", "Dia del Difunts" o "Nit de les ànimes", el 2 de novembre és la segona part de la festa de Tots Sants, el moment de l'any en què els morts visten als vius.

Es creu que aquest dia els difunts familiars tornen a casa buscant aliments, calor i confort. Per això, i per tal d'ensenyar-los el camí, és costum que a moltes cases s’encenguin espelmes i altres llums de flama, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com carbasses.

Es tipic veure moscatell i menjà moniatos, bunyols de vent,castanyes i panellets.
0 Comentaris

dimecres, d’octubre 18, 2006

Projecte d’animació cultural a les escoles de la Franja


La Ribagorça, La Llitera, El Baix Cinca, El Baix Aragó-Casp y El Matarranya son las cinco comarcas aragonesas que limitan con Cataluña, donde además del castellano tienen como lengua materna el catalán. Desde hace seis años, el Gobierno de Aragón potencia el estudio de este idioma entre los estudiantes de la Franja a través del ‘Projecte d’animació cultural a les escoles de la Franja’.“
Más de 3.600 alumnos aragoneses hablan cada día en casa, en la calle, en el colegio, con su padres y amigos catalán, representando así el 5% de la población aragonesa. Este proyecto pone en contacto a escritores, cantautores y periodistas de la zona con los jóvenes con el objetivo de relatarles las tradiciones y el idioma de su tierra. Además, se realizan diferentes actividades de poesía, literatura, exposiciones, talleres y obras de teatro.
El Gobierno de Aragón es el que se encarga de financiar y organizar al completo estas actividades. Pero en mayo de 2003 el Departamento de Educación de la Comunidad firmó un acuerdo de colaboración con la Generalitat a través del cual Cataluña también ha mejorar estos cursos prestando exposiciones o llevando escritores catalanes. “Las exposiciones son de carácter interactivo y didáctico que dan a conocer a los autores literarios y la realidad lingüística, histórica y cultural de la Franja”, ha destacado Soset.
+ Informació:
0 Comentaris

dimarts, d’octubre 17, 2006

Cursos de Informática

La Organización para el Desarrollo del Mezquín, Matarraña y Bajo Aragón (Omezyma), va a realizar en Valjunquera los siguientes cursos de informática:

Office(Word, Excel, PowerPoint e Internet), Fotografía Digital-Recuperación de Foto Antigua y Edición de Páginas Web.

+ Información: OMEZYMA – Avd. Aragón, 13. Torrevelilla Fax: 978 852 742 abrazalatierra@omezyma.es
0 Comentaris