dimarts, de setembre 21, 2010

Cantem junts. Cançons arreplegades al Matarranya


Cantem junts. Cançons arreplegades al Matarranya. És l’extraordinari resultat del Projecte d’Innovació i Investigació Educativa Cantem junts, coordinat per la professora de música Margarita Celma Tafalla, que s’ha desenvolupat en el CEIP Vicente Ferrer Ramos de Vall-de-roures durant els cursos 2005-2006 i 2006-2007 i en què hi ha participat alumnat, professorat i una gran part de la població com a informant: pares, iaios, familiars, amics, veïns… El llibre, que també du un CD que ha enregistrat les composicions, conté una cinquantena de cançons, la major part recollides pels mateixos alumnes, organitzades per temàtiques diferents: per als més menuts, per a jugar, per celebrar festivitats, per ballar, per rondar…Cada cançó té anotat qui l’ha transmès, qui l’ha arreplegat, qui ha fet la transcripció musical, qui l’ha interpretat en el CD, la transcripció musical i també inclou un dibuix a tot color fet pels mateixos alumnes que il•lustra la cançó.
Al final del llibre hi ha cinc temes harmonitzats a dues veus ja que el projecte educatiu ha inclòs com una activitat paral•lela la formació d’una coral escolar que canta aquestes i altres composicions musicals tradicionals.
L’objectiu principal d’aquest projecte, com molt bé s’explica en la introducció, és intervenir en el folklore oral, abans no siga massa tard, a través de la seua recuperació, l’enregistrament i la valoralització com un ric llegat que es posseeix i que existeix des de fa molts segles formant part de la nostra llengua, de la nostra història i, en definitiva, de la nostra identitat cultural.

Carles Sancho Meix

+ Informació:

0 Comentaris

Valljunquera tindrà una nova Aula Mentor per l'escola d'adults a distància a partir d'este curs 2010-11

Valljunquera pose en marxa enguany una de les onze noves Aules Mentor que s’han creat a l’Estat, unes instal·lacions que s’han desenvolupat gràcies a les ajudes per a les corporacions municipals que ha concedit la Direcció General de Formació Professional del Ministeri d’Educació. D’esta manera, la formació a distància tindrà este curs 12 centres d’adults a la província de Teruel, dos d’ells ubicats a la comarca del Matarranya.

Des del 2002, any que es va posar en marxa este conveni, los pobles i entitats comarcals que ho desitgin poden demanar una Aula Mentor per al seu poble o comarca. De fet, un total de 74 entitats locals aragoneses estan subscrites a este conveni i tenen projecte d’Aula Mentor.

Pel que fa a Valljunquera, lo municipi rebrà una ajuda econòmica de 4.000 euros per a la posada en marxa d’aquest sistema de formació oberta, deslliuri i a distància a través d’Internet, desenvolupat en col·laboració entre el Ministeri d’Educació i el Departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó.

En estos moments, tenen Aula Mentor los centres públics d’Educació d’Adults Río Guadalope d’Alcanyís, lo d’Alcorisa, d’Andorra, Cella, Cuencas Mineras, Rubielos de Mora, Isabel de Segura, Valderrobres i Caminreal-Torrijo.

+ Informació: Comarques del Nord

Aula Mentor


0 Comentaris

Barri antic ben conservat

Carrer Arrabal (Fotografia de Jose Maria Gil)


Valljunquera és una població de la comarca del Matarranya que es troba a la carretera que va de
Vall-de-roures a Alcanyís, a pocs quilòmetres de les Ventes de Valdealgorfa. Crec que és l’únic poble del Matarranya en què no conec a ningú. De petit, al meu avi matern i la resta de la família de Massalió, sempre els sentia parlar de Valljunquera. En aquesta població coneixien al tío Pablet, que era com un germà. La meva mare i els oncles anaven a les festes de Valljunquera i
els fills de “lo tío Pablet” venien a les de Massalió. D’aquests records han passat molts anys i no sé res dels seus descendents.
A la comarca del Matarranya, a les persones grans o persones de respecte, en comptes de senyor els anomenen “lo tío”, en castellà, seguit del nom. Com veiem, també és molt corrent a la comarca del Matarranya anomenar a les persones amb el diminutiu del nom castellà i, aleshores, catalanitzar-lo. Malgrat les imposicions castellanes, d’alguna manera, tot torna als seus orígens.
Quan el meu avi va conèixer el seu amic de Valljunquera, allà pels anys vint de la passada centúria, la vila comptava amb més de 1.500 habitants, avui el cens és de 417, però, malgrat el descens d’habitants, la vila conserva perfectament tot el barri antic.

+ Informació: La Vanguardia
0 Comentaris

La Hospederia serà el primer Hotel de Valljunquera

Tras cinco años de obras, la hospedería de Valjunquera abrirá sus puertas al público el próximo mes de septiembre. El Ayuntamiento del municipio adjudicó provisionalmente el contrato de la segunda fase de suministro de mobiliario y equipamiento del hotel a Isidro Sánchez Chordá el pasado 15 de julio. En ella “se dotará al hotel de armarios, camas, cortinas y mesas, entre otros muebles” según explicó el alcalde de la localidad, José Escrig.


Para llevar a cabo esta actuación, se dispone de un presupuesto de 51.000 euros. Escrig afirmó que esta fase “ya ha empezado” y que “espero que terminen de amueblar la hospedería durante este verano y poder inaugurarla la primera quincena de septiembre”.

El primer hotel del pueblo

Valjunquera cuenta con varias casas rurales y con un hostal. Por lo tanto, la hospedería será el primer hotel del municipio. Cuando termine esta segunda fase su gestión saldrá a concurso público, aunque todavía se desconoce cuál será su calificación.

El hotel, ubicado en la plaza Mayor de Valjunquera, presenta cuatro pisos que cuentan con ocho habitaciones, dos suites y un pequeño comedor. “Para su construcción, se rehabilitó una casa antigua respetando una escalera de piedra castellana”, afirmó el alcalde, que también valoró que “la hospedería tiene el encanto de una casa de pueblo”.

La construcción de la hospedería comenzó en 2005 y desde entonces se han sucedido cinco fases de obras para rehabilitar el edificio y una primera etapa para amueblarlo.

Para las obras se contó con un presupuesto de más de 600.000 euros y para su equipamiento con 150.000 euros en total entre la primera y la segunda fase que está ahora en marcha. La financiación ha corrido íntegramente a cargo del Fondo Especial de Teruel.

+ Informació: Diari de Teruel

0 Comentaris

dijous, de setembre 16, 2010

FESTA DEL TOSSAL DEL REI

Representants de Vall de Roures, la Sénia, la Pobla de Benifassà i la M-TdS han preparat la Festa del Tossal del Rei el diumenge 3 d'octubre del 2010, destacant 2 actes: a les 12h lectura d'un Parlament al cim del Tossal del Rei i a les 14h dinar a la plaça de Fredes.

Preu del tiquet del dinar: 10 € i es pot adquirir als 3 ajuntaments i oficines de la M-TdS.

INSCRIPCIONS AL DINAR FINS EL 24 DE SETEMBRE ALS AJUNTAMENTS DE LA SÉNIA, VALL DE ROURES I LA POBLA DE BENIFASSA.

+ informació: Actes al Tossal del Rei


0 Comentaris

dimarts, de setembre 14, 2010

VII Concurs fotogràfic 'Entorn, paisatje i medi ambient del Matarranya"


Finalitza el plaç de presentació de fotografies el proper dia 12 d'octubre del 2010

+ informació: Bases convocatoria
0 Comentaris