dimarts, de setembre 21, 2010

Barri antic ben conservat

Carrer Arrabal (Fotografia de Jose Maria Gil)


Valljunquera és una població de la comarca del Matarranya que es troba a la carretera que va de
Vall-de-roures a Alcanyís, a pocs quilòmetres de les Ventes de Valdealgorfa. Crec que és l’únic poble del Matarranya en què no conec a ningú. De petit, al meu avi matern i la resta de la família de Massalió, sempre els sentia parlar de Valljunquera. En aquesta població coneixien al tío Pablet, que era com un germà. La meva mare i els oncles anaven a les festes de Valljunquera i
els fills de “lo tío Pablet” venien a les de Massalió. D’aquests records han passat molts anys i no sé res dels seus descendents.
A la comarca del Matarranya, a les persones grans o persones de respecte, en comptes de senyor els anomenen “lo tío”, en castellà, seguit del nom. Com veiem, també és molt corrent a la comarca del Matarranya anomenar a les persones amb el diminutiu del nom castellà i, aleshores, catalanitzar-lo. Malgrat les imposicions castellanes, d’alguna manera, tot torna als seus orígens.
Quan el meu avi va conèixer el seu amic de Valljunquera, allà pels anys vint de la passada centúria, la vila comptava amb més de 1.500 habitants, avui el cens és de 417, però, malgrat el descens d’habitants, la vila conserva perfectament tot el barri antic.

+ Informació: La Vanguardia
0 Comentaris